Mörker och långkalsonger

Jaha gott folk, då var vintern här då. Lika fruktansvärt varje år när klockan ska flyttas fram. Hästarna har varit mycket missnöjda med tidpunkten på alla mål mat som serverats sedan vintertiden anlände.
Blev dessutom premiär för långkalsonger för min del idag. Temperaturen har faktiskt varit på plus hela dagen, men det blåste så det kändes mer som -5 faktiskt! 
 
Fanny var söt som socker när hon blev inhämtad, visade sig att hon hade trampat ena framskon ordentligt sned. Blev så att jag bytte till vinterskor bägge fram när jag ändå var tvungen att slå om den ena. Skruvade dock inte i nån brodd än, utan pluggade igen broddhålen med bomull istället. Får se hur länge det håller, men lite enklare att skruva i brodden om det inte kommer in maximalt med lera ihålen. När vi väl var färdiga med skobytet kände inte Fanny att hon behövde vara så värst trevlig längre utan sen klapprades det friskt med tänderna och viftades med bakbenen. Som tur var blev hon väldigt mycket nöjdare när vi skrittat några km. 
 
Elsa fick jogga en kort sväng, kändes superduper fin. Var verkligen behövligt att få ut vargtänderna!
 
Kvällens projekt blev att äntligen finfördela lite vallörtsrot och lägga dem i blöt i lite hederlig 80% estlandssprit. Har tur som får leverans en gång i året, skönt att slippa åka till Tallinn enkom liksom. Och behövligt när man är en sån tjej som tömmer två flaskor på några minuter. Hehe!
 
 
 
 
 
Nu väntar några veckor i fönstret, innan det är dags att sila av och användas!
 

Börja med distansritt i Finland

Eftersom jag själv är nybörjare inom grenen och ännu inte har full koll på ens en del man behöver veta så tänkte jag att jag ska skriva ett inlägg för andra som kanske är intresserade eller nyfikna!
 
För att börja med distansritt så krävs att du är med i en ridförening och Finska ryttarförbundet. Inte så besvärligt att ordna. Ett mail löste saken för min del, och självklart då också en inbetalning. Men det är minimum för att börja, sen ska du även söka ut tävlingslicens. Själv har jag i år bara sökt ut E-licensen, nästa år blir det D-licens när vi går upp i klass och börjar tävla "på riktigt".
 
E-licens
*10€/år har rätt till att delta i klass 1.
Du måste vara medlem i en ridförening, men licensen söker och betalar du själv över nätet.
 
D-licens
* 30€/år har rätt att delta i klass 1 och klass 2
Söks från ens egen ridförening.
 
C-licens
*50€/år rätt att delta i klasserna 3-5
Omständigare att söka ut, orkar inte klura på översättningen. Men både blanketter och förening är inblandat..
 
Klasserna går enligt följande:
 
1 :  12-29km
2.1 : 30-39km
2.2 : 40-59km
2.3 : 60-79km
 
3.1 : 80km ->
3.2
3.3
 
Klass 1 och klass 2.1 är öppen för alla, bara du har licenserna i ordning. För att stiga i klass måste du ha ett godkänt resultat från föregående klass. 
 
Alla hästar veterinärbesiktas innan start och efter målgång, från och med klass 2.2 så är det även paus längs sträckan, och då ska hästarna också klara pulskontrollen. Pulsgränsen är 64. Vid pauserna har du två försök att komma igenom. Du kan gå rakt från ritten in i första check, ligger hästen över så har du en chans till innan du blir diskad. Inom 30 minuter efter målgång ska du vara i vetcheck. I vetcheck kollas puls, andning, matsmältningsljud samt naturligtvis ska hästen vara ohalt när du springer med den för hand.
 
För hästens del ska den ha godkänt vaccinationer. För ridtävlingar är det helt andra vaccinationsregler än för travtävlingar. Grundvaccinationen är 3 delad, mellan första och andra dosen ska det vara 4-6 veckor och tredje dosen ska ges inom 7 månader efter den andra. Sen är det max 365 dagar innan det är dags för nästa. (Inom travet har vi 1 + 2 och sen inom 365+20 dagar.)
För klass 2.1 krävs sen en tävlingslicens även för hästen, 40€ per år kostar den.
 
Sen startar alla samtidigt i distansritt. Eller allas tävlingstid startar samtidigt, om du vill rida lugnare tempo och inte vill att din häst ska bli stressad av att de andra sticker iväg så kan du välja att gå över startlinjen efter att de andra kommit utom synhåll, men din tävlingstid startade samtidigt som alla andras. Nummerlappar på tränset ska du ha med dig, ryttarens nummerlappar samt nummer för groomar och följebil får du i sekretariatet. GPS klockor samt appar i telefonen är helt tillåtet. I klass 1 och 2 är det även en minimum tid du måste hålla dig inom, dvs rider du för snabbt blir du diskad!
 
 
 
 
 
Mer utförlig information finns att hitta på:
 
 
Hoppas jag har inspirerat någon att prova på en gren som passar utmärkt för både tävlande och pensionerade travare!
 

Elsas utställnings bedömning

 
 
Fritt översatt från det jag fattar, samt vad min hovslagare hjälpte mig förstå:
 
Rund ram, lång hals med antydan till underhals, litet huvud, lång manke, brant kors, 
En massa onödigt dravel om hur hovarna ser ut. Långa steg i skritt och rytmisk trav. Inget onödigt flaxande med benen, lär vara vad "ei kerivät" betyder. Obs, skor på. Typ. 
 
Min hovslagare blev mäkta brydd över att hon inte fick högre poäng, skulle vara mycket högre tyckte han. Och bara 7 poäng för hovarna? Skulle varit 10, blir inte bättre på en 1 åring. Var hans åsikt. Är ju väldit partisk, men trevligt att höra!
 
 
Själv tycker jag inte alls hon har nån lång manke, och överbenet under höger framknä missade dom också.. Plus då att det verkligen syns att hon är bakhög. Ja, som tidigare sagts: Jag är inte jätteimponerad av denhär bedömningen..