Börja med distansritt i Finland

Eftersom jag själv är nybörjare inom grenen och ännu inte har full koll på ens en del man behöver veta så tänkte jag att jag ska skriva ett inlägg för andra som kanske är intresserade eller nyfikna!
 
För att börja med distansritt så krävs att du är med i en ridförening och Finska ryttarförbundet. Inte så besvärligt att ordna. Ett mail löste saken för min del, och självklart då också en inbetalning. Men det är minimum för att börja, sen ska du även söka ut tävlingslicens. Själv har jag i år bara sökt ut E-licensen, nästa år blir det D-licens när vi går upp i klass och börjar tävla "på riktigt".
 
E-licens
*10€/år har rätt till att delta i klass 1.
Du måste vara medlem i en ridförening, men licensen söker och betalar du själv över nätet.
 
D-licens
* 30€/år har rätt att delta i klass 1 och klass 2
Söks från ens egen ridförening.
 
C-licens
*50€/år rätt att delta i klasserna 3-5
Omständigare att söka ut, orkar inte klura på översättningen. Men både blanketter och förening är inblandat..
 
Klasserna går enligt följande:
 
1 :  12-29km
2.1 : 30-39km
2.2 : 40-59km
2.3 : 60-79km
 
3.1 : 80km ->
3.2
3.3
 
Klass 1 och klass 2.1 är öppen för alla, bara du har licenserna i ordning. För att stiga i klass måste du ha ett godkänt resultat från föregående klass. 
 
Alla hästar veterinärbesiktas innan start och efter målgång, från och med klass 2.2 så är det även paus längs sträckan, och då ska hästarna också klara pulskontrollen. Pulsgränsen är 64. Vid pauserna har du två försök att komma igenom. Du kan gå rakt från ritten in i första check, ligger hästen över så har du en chans till innan du blir diskad. Inom 30 minuter efter målgång ska du vara i vetcheck. I vetcheck kollas puls, andning, matsmältningsljud samt naturligtvis ska hästen vara ohalt när du springer med den för hand.
 
För hästens del ska den ha godkänt vaccinationer. För ridtävlingar är det helt andra vaccinationsregler än för travtävlingar. Grundvaccinationen är 3 delad, mellan första och andra dosen ska det vara 4-6 veckor och tredje dosen ska ges inom 7 månader efter den andra. Sen är det max 365 dagar innan det är dags för nästa. (Inom travet har vi 1 + 2 och sen inom 365+20 dagar.)
För klass 2.1 krävs sen en tävlingslicens även för hästen, 40€ per år kostar den.
 
Sen startar alla samtidigt i distansritt. Eller allas tävlingstid startar samtidigt, om du vill rida lugnare tempo och inte vill att din häst ska bli stressad av att de andra sticker iväg så kan du välja att gå över startlinjen efter att de andra kommit utom synhåll, men din tävlingstid startade samtidigt som alla andras. Nummerlappar på tränset ska du ha med dig, ryttarens nummerlappar samt nummer för groomar och följebil får du i sekretariatet. GPS klockor samt appar i telefonen är helt tillåtet. I klass 1 och 2 är det även en minimum tid du måste hålla dig inom, dvs rider du för snabbt blir du diskad!
 
 
 
 
 
Mer utförlig information finns att hitta på:
 
 
Hoppas jag har inspirerat någon att prova på en gren som passar utmärkt för både tävlande och pensionerade travare!
 


Kommentarer
Postat av: Fiioli

Lite rättelser 😁 C-lovet är 50€/tävling. Man ansöker om lov för ekipaget att delta i en tävling. Men däremot A-licensen är för hela året nivå 3-5, och kostar 150€/år.

I så gott som alla nivå 2.1 distansritter, så kollas även pulsen i pausen. :)

Och mellan första och andra grundvaccinet, så måste det vara 21-92 dagar. 😊

Svar: Kollade licenserna på ridsportsförbundets hemsida.. Bra att man får det fel ändå. Vaccinationernaturligtvis har jag kanske fått svenska regler på... Nå nära räcker hyfsat! 😅
Malin

2017-10-29 @ 18:13:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: