Rödbetor!

 
Den senaste innegrejen i fodertillskott är ju rödbetan. Har själv inte gett mig in på det, förrän nu. Priset är lite avskräcknade.. Men nu är det ju rödbetssäsong och jag har köpt några kg och min lilla svamp och frukt tork går het med rödbetor just nu. Fungerar även bra att torka i ugn. Allt man behöver är tid och ett rivjärn! Håller på utvärderar om man ska riva dem eller skära tunna skivor för bästa resultat. Lutar åt att riva dem faktiskt, då är det ugn och bakplåtspapper som gäller!
 
Här googlade jag fram lite information om rödbeta till häst:
 

Rödbetans viktigaste näringsämnen utgörs av fibrer och långsamma kolhydrater, rödbetan innehåller många olika slags mineraler och vitaminer: kalium, kalcium, magnesium, natrium, koppar, fosfor, järn och zink samt A-, E-, C- och B- vitaminer. I rödbetan finns också folsyra som räknas till gruppen av B-vitaminer och som påverkar ämnesomsättningen och produktionen av röda blodkroppar. Trots att rödbeta innehåller ganska mycket socker har den även blodsockerutjämnande egenskaper. Fibrerna är till största delen vattenlösliga. Vattenlösliga fibrer bildar en gelé i tarmarna och bromsar glukosupptaget vilket i sin tur bromsar höjningen av blodsockerhalten. 

Rödbetor innehåller också mycket matsmältningsstödjande fiber (12 %). De kan med fördel kombineras med dieten för hästar med fång eller eksem/hudproblem. Rödbetor anses ha en stärkande och rengörande effekt på hästen. Rödbetor kan även ge mörka hästar en djupare färgton.

Dosering: häst 500 kg: 0,5 -1 dl/dag.

Man ska vara obeservant på att urinen kan bli rosa när man fodrar med rödbeta, det är absolut inte farligt! Att tänka på när man torkar är att inte ha ugnen/torken varmare än 50 grader, samt lämna ugnsluckan på glänt så att fukten slipper ut. 

Så passa på att köpa på er rödbetor nu när dom är billiga! :)

 

Image result for rödbeta

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: